Luna se apropie de Pamant. Prevesteste asta dezastre?

Conform calculelor specialistilor, in ziua de 23 iunie 2013, Luna parcurgandu-si obisnuita sa orbita se va afla la distanta minima fata de planeta-mama, respectiv 356.991 km. In numai doua saptamani, la 7 iunie, va ajunge insa la apogeu, respectiv 406.490 km.

Cercetatorii boltii ceresti, profesionisti sau amatori, vor avea o ocazie rara sa-si concentreze observatiile asupra satelitului Terrei. Pentru omul de rand, spectacolul va fi mai mult decat senzational. Discul lunar il vom vedea pe cer mai mare cu 14% fata de cel obisnuit, iar luminzitatea va fi impresionanta: Luna ne va trimite cu 30% mai multa lumina, scrie infoniac.ru.

Fireste, lumina n-o produce Luna, ea este reflectata de la soare, dar marimea discului si apropierea distantei vor face ca intesitatea luminoasa sa se reverse spectaculos in noapte.

Intrucat prezenta Lunii pe cer este asociata cu fenomenul fluxului si al refluxului, iar acestea sunt intensificate atunci cand Luna se afla la perigeu, traditia atribuie Lunii proprietatea de a provoca dezastre, mai ales cutremure si eruptii vulcanice.

Cercetarea stiintifica n-a confirmat insa asemenea conexiuni, chiar daca gravitatia lunara exercita efecte asupra celei terestre, producand maree, dar nu cutremure si eruptii vulcanice.

Aceste doua fenomene din urma sunt determinate numai de starea scoartei, de framantarile magmei, de placile tectonice si presiunile pe care si le exercita ele reciproc. Toate acestea sunt mult prea puternice si departe in adancime, pentru ca sa fie influentate de gravitatia lunara.

Dar Luna actioneaza pe alte planuri, la care societatea umana a fost totdeauna si este in continuare sensibila. Ea inspira sensibilitatea poetilor, provoaca imaginatia pictorilor si incalzeste emotia indragostitilor.

Cei vechi priveau spre Luna cu teama, ingrijorare si admiratie. Egiptenii venerau Luna aproape in aceeasi masura ca si Soarele, iar in mitologia greco-romana Luna simboliza cele mai deosebite virtuti ale fiintei umane. Artemis, zeita castitatii la greci, Diana zeita vanatorii si a puritatii la romani sunt numai doua exemple, alaturi de insasi zeita Lunii, Selena.

Pentru noi, spectacolul superb, care se va arata pe cer in ziua de 23 iunie cu o Luna imensa si luminoasa, nu trebuie ratat. Iar cine vrea sa-l savureze din plin merita sa se deplaseze departe de aglomeratia urbana. Intr-o atmosfera nepoluata, spectacolul este maret. Desi perigeul va cunoaste momentul de varf dupa amiaza, luna se va vedea evoluand aproape de orizont cateva ore bune de noapte.

Daca ratezi momentul sau daca cerul va fi innorat, inca nu e totul pierdut: perigeul Lunii nu este la fel de rar ca eclipsele. Urmatoarele fenomene asemanatoare vor avea loc in septembrie 2015, noiembrie 2016 si ianuarie 2018.

radio manele radio manele online