Florinel Enache, militarul rănit în Afganistan, vizitat în spitalul din SUA de Barack Obama, soseşte în ţară

Florinel Enache, militarul rănit în Afganistan în urmă cu un an în timp ce executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe A1, va sosi miercuri în ţară după un lung tratament la Centrul Naţional Medical Militar "Walter Reed", din Statele Unite ale Americii, acesta fiind întâmpinat de ministrul Apărării, Mircea Duşa, la Flotila 90 Transport Aerian, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

Plutonierul adjutant principal Florinel Enache se va întoarce în ţară în jurul orei 12.00, potrivit unui comunicat al MApN.

Militarul român a fost vizitat la spital, la sfârşitul lunii martie, de prima doamnă a SUA, Michelle Obama.

"Prima doamnă, Michelle Obama, l-a vizitat acum câteva zile pe Florinel Enache, subofiţerul român internat la spitalul Walter Reed. Alături de ei se mai afla Lilly Pierce, un voluntar care îl ajută pe militarul nostru", scria misiunea diplomatică pe Facebook.

Pe 8 martie, Casa Albă a făcut publică o fotografie cu militarul român Florinel Enache şi preşedintele Barack Obama, care îl vizitase la spital.

Ministrul Mircea Duşa declara, în urmă cu o săptămână, că Armata Românei a făcut eforturi deosebite pentru ca tratamentul care i s-a acordat în SUA să fie unul de calitate.

"Deja am cheltuit foarte mulţi bani, dar atunci când este vorba despre un erou român, indiferent câţi bani cheltuim, nu este prea mult. I-am achiziţionat zilele trecute şi acel scaun care este personalizat şi sperăm că odată cu venirea în ţară, în zilele următoare, pe un transport aerian Statele Unite - Germania - România, să se simtă bine. De altfel, i-am pregătit o garsonieră separată, amenajată corespunzător în Spitalul Militar Central pentru că în continuare va avea nevoie de supraveghere medicală, i-am pregătit şi posibilităţi de a merge acasă la Focşani'', a arătat ministrul.

MApN a plătit 150.000 de dolari pentru îngrijirile medicale din Statele Unite şi în continuare îi va achita cheltuielile aferente tratamentului, Florinel Enache urmând a fi dus la Spitalul Militar Central.

''Le-am achitat toate facturile trimise din SUA pe anul trecut, trebuie să sosească o nouă factură pentru acest an, iar toate deplasările familiei şi ale medicilor care au plecat din ţară pentru a vedea de starea lui de sănătate au fost suportate din bugetul MApN. Pentru anul trecut am achitat 150.000 de dolari şi se pare că tot cam atât va trebui să achităm şi pentru perioada aceasta de început de an şi în continuare vom suporta cheltuielile vizând tratamentul acestui erou român", afirma Mircea Duşa.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a aprobat la începutul acestei luni alocarea a 31.000 de dolari pentru achiziţionarea unui fotoliu rulant pentru plutonierul adjutant principal Florinel Enache, internat la Centrul Naţional Medical Militar "Walter Reed", din Bethesda, Maryland, Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, suma a fost alocată din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

Pe 4 mai 2012, plutonierul adjutant principal Florinel Enache din Batalionul 280 Infanterie, aflat în misiune în provincia Zabul, a suferit răni grave în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, Kabul-Kandahar, din Afganistan.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretul de decorare a plutonierului-adjutant principal Constantin-Florinel Enache.

''Astfel, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit în timpul executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan, în timpul căreia a fost rănit, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Medalia Naţională 'Serviciul Credincios' - clasa I, cu însemn de război, pentru militari, domnului plutonier-adjutant principal Constantin-Florinel Enache'', informează Administraţia Prezidenţială.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

In curand