DIICOT: Percheziţii în Craiova la traficanţi de persoane

Procurorii DIICOT efectuează marţi dimineaţă 13 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Craiova, precum şi verificări la 8 agenţii de turism, în cadrul unei operaţiuni de destructurare a unei grupări care a traficat 600 de persoane pe relaţia România - Mexic - Statele Unite ale Americii - Canada, obţinând din această activitate infracţională peste un milion de dolari.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Dumitru Chiciu, zis "Paris", 39 de ani, Filip Serdaru, 40 de ani şi Luigi Cristinel Popescu, 44 de ani, exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova.

În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în schimbul sumei de aproximativ 8.000 USD/ migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie romă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA şi dintre SUA şi Canada.

Procurorii DIICOT au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu destinaţia Mexic, dintre acestea aproximativ 300 fiind depistate ulterior pe teritoriul SUA.

Migranţii erau călăuziţi pentru a ajunge în mod fraudulos în localităţile Cancún şi Mexico City, din Mexic, şi ulterior, după efectuarea plăţii, erau preluaţi de alţi membri ai grupării şi transferaţi pe teritoriul statului american, cu destinaţia Los Angeles şi New York.

În cadrul cercetărilor efectuate în cauză este analizată inclusiv posibilitatea ca unii migranţi, care nu au putut plăti integral sumele de bani pretinse de învinuiţi, să fi fost obligaţi să comită infracţiuni sau să cerşească pe teritoriul SUA, în beneficiul învinuiţilor.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova vor fi audiate 60 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu US Immigration and Customs Enforcement - ICE, din cadrul US Department of Homeland Security, fiind realizat un schimb permanent de informaţii cu autorităţile judiciare din SUA şi Canada.

Suportul tehnic şi operativ a fost asigurat de SRI - Secţia Judeţeană Dolj.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Dolj - SPIR, IJJ Dolj şi BMJ Craiova.

Potrivit unor informaţii remise AGERPRES de surse din Poliţie, suma pe care membrii grupării o încasau de la fiecare migrant era în jur de 8.000 de dolari.

Oamenii legii ar avea informaţii că migranţii erau trecuţi de graniţa Mexicului cu ajutorul unor persoane care lucrează la frontiera de acolo. Romii care ajungeau în străinătate provin din judeţele Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea.

La percheziţii, poliţiştii folosesc şi detectoare de metal, deoarece există indicii că suspecţii sunt înarmaţi, au mai menţionat sursele.

radio manele radio manele online