Securitate fără precedent pentru președintele Obama, pentru vizita oficială din Israel

Inţiativă de securitate fără precedent. Preşedintele american Barack Obama va beneficia de protecţia sistemului de apărare aeriană israeliană Iron Dome, chiar pe aeroportul Ben Gurion din Ierusalim. Liderul de la Casa Albă va începe o vizită oficială în Israel pe data de 20 martie.

Odată ajuns pe pămnt israelian, preşedintelui Obama îi va fi prezentat interceptorul de rachete al sistemului antirachetă Iron Dome, adus special pe aeroport de autorităţile locale, scrie site-ul DEBKAfile.

Arma anti-rachetă va fi instalată la aeroport nu numai pentru a-i fi prezentate preşedintelui Obama caracteristicile sale şi a-i mulţumi liderului american pentru contribuţia la dezvoltarea sa, ci şi din necesitate.

Publicaţia citată susţine că aparatul de zbor Air Force One poate fi vizat de rachetele sol-sol ale unităţilor al Qaida care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi ale grupărilor afiliate din Peninsula Sinai.

În mod normal, aranjamentele de securitate din jurul vizitelor preşedintilor americani sunt strict secrete. De aceasta dată se va face o excepţie însă, având în vedere că bateria Iron Dome va fi vizibilă cu ochiul liber dupa instalarea sa în aeroport. Mai mult, încă de la primul pas al preşedintelui Obama pe pământ israelian, alte două elemente ale scutului, o baterie şi un interceptor Patriot, staţionate de două luni la nord şi sud de Tel Aviv, vor asigura securitatea inaltului oaspete.

Decizia israelienilor dă naştere la două precedente, susţine sursa citata.

Air Force One va ateriza pe Ben Gurion la 20 martie, pe o pistă îngrădita de doua cercuri defensive compuse din interceptori americani şi israelieni, în cea mai densă formaţie care a păzit vreodată sosirea unui preşedinte american în Israel.

Bateria Iron Dome va rămâne instalată la Ben Gurion pe tot parcursul celor trei zile cât preşedintele Obama va vizita Israelul şi Iordania. Va apăra spaţiul aerian al Ierusalimului împotriva unui atac cu rachete pe parcursul şederii lui Obama aici.

Nimeni din cercurile de securitate din SUA sau Israel nu sugerează ca liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, spre exemplu, sau un alt personaj din regiune, ar intenţiona să lovească cu rachete aeroportul israelian la 20 martie, notează aceeaşi sursă. Dar nimeni din cei responsabili de securitate vizitei nu este pregatit sa expuna liderul american la vreun risc, oricat de mic, se mai arată în material.

Administraţia Obama a oferit 70 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului "Iron Dome".

 

radio manele radio manele online